Brownout – ervaringen

Het concept burnout bestaat al tientallen jaren en steeds meer mensen hebben het zelf ervaren. Het kan een dramatische, treurige ervaring zijn waar iemand pas na jaren weer bovenop is. Terecht komt er de laatste jaren meer aandacht voor brownout, een voorstadium van burnout. Voorkomen is beter dan genezen.
Zie ook de zelf-test: Vitaliteit score.

Brownout als waarschuwingssignaal

Zoals de naam al suggereert, is brownout minder ernstig dan burnout. Het komt wel veel vaker voor. Brownout kan relatief mild zijn en is gewoonlijk omkeerbaar. Maar op de lange termijn kan brownout ernstige problemen veroorzaken. Iedere brownout is anders, omdat mensen verschillen en hun situatie ook. Hieronder staan een paar varianten, vanuit onderzoek en praktische ervaring.

Brownout – demoralisatie op het werk

Soms is de aanleiding een reorganisatie, een kantoortuin met flexplekken, een bepaalde leidinggevende of gebrek aan carrièremogelijkheden. Vaak hangt het samen met levensfase problematiek of privé uitdagingen. Vrijwel altijd leidt het tot desinteresse, negativiteit waar je vanaf wil en verlies van hoop.

Brownout – roofbouw plegen op jezelf

Juiste sterke mensen zijn zo goed in het het nemen van verantwoordelijkheid en het nakomen van afspraken. Maar kom je afspraken met jezelf na? Eet je gezond, slaap je genoeg, heb je plezier met vrienden, innerlijke rust en tijd voor jezelf? Hoe lang is dit nog vol te houden? Om een succesvolle manager te citeren: ‘Kreeg ik maar een hartinfarct, dan kon ik rust nemen’.

Brownout – je gedroomde levensdoelen verwaarlozen

Bij iedere levensfase horen doelen. Als tiener wilde je misschien piloot worden, ontwikkelingswerker of kunstenaar, en nu… wordt je geleefd. Zijn er in jouw leven ook nu nog dromen,  die passen bij jouw unieke plek in de wereld? Als je deze blijft negeren, voelt dat niet goed. Misschien wordt je negatief of prikkelbaar. Wat is de zin van het leven?

Brownout – mantelzorgers

Je kan je geliefde zieke of zwakke familielid geen moment alleen laten. Je wilt de best mogelijke verzorging geven… Maar je hebt meer verplichtingen en er ontstaat stress. Je reserves raken op. In het belang van iedereen, moet je óók voor jezelf zorgen.

Brownout – scholieren en studenten

Een diploma wordt steeds belangrijker, misschien streef je naar perfectie, de concurrentie neemt toe en je bent er steeds mee bezig. Jong zijn betekent niet dat je immuun bent voor brownout, neem de signalen serieus.

Brownout – neerslachtigheid

Je leven gaat er wat donkerder uitzien. Als iemand voorstelt om wat leuks te gaan doen, heb je er geen zin in. Soms neem je de telefoon maar niet op, want met jou is toch geen lol te beleven. Je hebt bijvoorbeeld slaapproblemen en eet niet meer zo gezond. Op het werk loopt het nog wel redelijk, maar initiatieven neem je eigenlijk niet meer. Je collega’s gaan je een beetje ontzien, misschien je gezin ook.

Brownout – die van jou

Ieder mens is uniek. Alleen jij weet, hoe je het voor elkaar krijgt jouw eigen brownout te krijgen. Iemand anders kan jou niet vertellen hoe jij kan veranderen, nietwaar? Neem jezelf serieus en doe er wat aan. Schakel je hulpbronnen in en neem waar nodig contact op met een counselor.

Brownout – die een burnout geworden is

Als mensen redelijk functioneren, noemen we het brownout. Wanneer mensen zich bijvoorbeeld langdurig ziek melden van hun werk, noemen we het burnout. Het is een glijdende schaal. Als je bij ons counseling aanvraagt, gaan we hier zorgvuldig mee om. Waar nodig verwijzen we je door voor medisch hulp, GGZ psychologie of anders.

De brownout die verdwenen is

De mooiste brownout is die van twee jaar geleden. Als mensen het voor elkaar hebben gekregen om een burnout te vermijden en zich weer goed te voelen, hebben ze hier veel van geleerd. Soms gebruiken ze deze kennis ook, om anderen te helpen. De toegenomen positieve energie wordt vaak als eerste opgemerkt door collega’s, vrienden en familie.