Pieter Wijtenburg: Hoe lang blijven we burn out nog als symptoom ‘bestrijden’?

De coach Pieter Wijtenburg stelt ter discussie, wat je al enige jaren kan lezen in vele kranten en tijdschriften: “burn out komt door een aanhoudende hoeveelheid stress en die stress wordt veroorzaakt door werkdruk, ….” (zie bijvoorbeeld het tijdschrift Psychologie). Maar stelt Pieter, laten we eens onderzoeken waarom niet iedereen hiervan een burn-out krijgt. Wat onderscheidt deze mensen? Volgens Pieter hebben deze mensen het niet over stress, druk of spanning, maar over bang zijn en angst. Het lijkt mij als integratieve counselor plausibel. Angst kunt je voelen, ergens in je lichaam en daar kan je wat van vinden en ook wat aan doen. Elk dier, ook de mens, voelt angst als de omstandigheden bedreigend zijn (roofdier, directeur, interim-manager, noem maar op). Dat is een trigger voor actie. De metafoor ‘de energie is op en ik kan niet meer’, betekent dat je moet wachten tot de energie terug is. Hoe lang wacht je, 1 jaar, 2 jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s